Skidvecka i Val Thorens

Klicka för att se bilden i större storlek

Martha och jag är just hemkomna från en vecka i Val Thorens i franska alperna. Det var första gången vi var i franska alperna, men kommer säkert inte att bli den sista. Vädret var fantastiskt – inte ett moln på himlen på hela veckan – och pisterna både långa och många. Faktum är att Val Thorens är en del av "de 3 dalarna" (les trois vallees), som är världens största sammanhängande skidsystem. Även om man skulle ge sig attan på det, är det inte möjligt att hinna åka alla backarna på en vecka. Vilket gör att man mer än gärna kommer tillbaks. Val Thorens ligger högt – om jag minns rätt på ca 2300 m över havet för själva byn och upp till 3230m för högst belägna backen – vilket betyder att det är snösäkert även nu på våren.

Vi åkte ospecificerat och hade turen att få en liten lägenhet mitt i byn med 10m till restauranter och 30m till backen. Enda nackdelen var väl att folk på gatan och i korridoren var väl högljudda på natten. Plus att Frankrike som land är ganska dyrt att leva i när det gäller restaurantbesök och sådant, men skillnaden till t ex Österrike är inte större än att man står ut.

Jämfört med t ex Åre eller Trysil har Alperna mycket fler liftar och backar som också är längre, men det blir dyrare att åka dit än att hålla sig på hemmaplan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.