Gudmorgon Världen!

Viktorias_konfirmation.jpg

I helgen var vi på Viktoria Hålléns – en av Marthas kusiners – konfirmation i Gransnäs, Småland. Hon har tillbringat tre intensiva veckor med bibelstudier, andakt och – får man förmoda – en hel del skoj också. Förr i tiden bestod ju "examinationen" av att prästen gav var och en av konfirmanderna en eller flera frågor. Kunde man svar blev man godkänd, annars inte. Nu är det inte så hårt, men mycket roligare istället. Examinationen bestod istället av en redovisning iform av ett grupparbete som hade formen av ett TV-program "Gudmorgon Världen" – en "sitcom" som sades sändas i "God Channel". Det hela var MYCKET underhållande. Konfirmanderna hade verkligen lagt ner mycket kreativt arbete för att få till det hela. Det faktum att denna del av Småland drabbades av strömavbrott en kvart innan redovisningen stoppade inte deras entusiasm. Synd bara om killarna (tror jag att det var) som hade övat in kompet på elektroniska trummor och el-bas. Deras insatser fick vi tänka oss istället.
Efter redovisningen serverades kaffe i den mörklagda, men med små värmeljus upplysta, matsalen. Därefter var det dags för gudstjänst i Askerby kyrka, en sådan där kyrka som har ett kor i varje väderstreck. Prästen, en ung tjej vid namn Maria, lyckades trots brist på el göra sin stämma väl hörd i den överfulla kyrkan. Ännu mer imponerande var att första psalmen spelades på en orgel som dagen till ära fick trampas för att få luft. Som av ett Guds verk återkom strömmen, och därmed belysningen, strax innan nattvarden.
Dagen avslutades med en middag bestående av kassler, sallad och potatissallad. Egentligen skulle det ha varit potatis, men elavbrottet gjorde att man fick improvisera. Konserverad frukt med glass avslutade middagen.
Summa summarum var konfirmationen, trots ihärdigt regnande, en mycket positiv upplevelse.
Detta var också första gången vi använde vår nya husbil – Pip-Larsson – på riktigt, dvs vi övernattade på en rastplats nära Tranås. Det hela fungerade mycket bra. Visst tar det tid att lära sig att slappna av och sova ostört fastän det regnar på taket, men det kommer. Och alla detaljer såsom kokplattor och kylskåp fungerade som de skulle. En mindre detalj retade vi oss på bara: Något fick kontroll-panelen ovanför dörren i bo-delen att pipa med ojämna mellanrum. Kanske var det när värmen gick igång. Nu återstår att läsa manualen för att ta reda på hur man kan stänga av pipet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.