Första kajakturen på egen hand

H-G paddlar havskajak
I helgen paddlade jag och Martha kajak på egen hand för första gången. Det var jättekul, men en gång kändes det lite läskigt när vågorna blev lite höga och det var långt till land. Nu visste vi iofs att kajaken tål rätt mycket sjö innan den kapsejsar, så det var egentligen aldrig någon fara, men ändå…
Vi nöjde oss med en dags paddling den här gången. Övernattning får vi ta nästa gång. Det som är så fantastiskt med kajakpaddling är att man tar sig dit ingen vanlig båt, och framför allt inte någon segelbåt, tar sig. Man kan alltså hitta sin helt egna lilla ö eller kobbe där man kan ta sig en fika eller lunch t ex. Vi gjorde både och. Turen gick först till Kopparholmarna och sedan vidare lite söderut innan vi vek av åt väster och tillbaks upp norr mot Arkösund. Det är väldigt stor skillnad att paddla i med- resp motvind. I medvind gjorde vi sisådär 6 km/h utan att anstränga oss. I motvind gick det med halva den hastigheten och vi fick anstränga oss mer. Ändå blåste det inte mycket. Jag kan bara ana hur jobbigt det skulle ha varit om det blåste friska vindar. Puh! En annan sak jag lärde mig var att inte lita på GPS:en. Vad man kan lita på är att den visar korrekt position. Vad man inte kan lita på är att den visar rätt riktning till målet. Förstår egentligen inte varför, men det blir till att navigera med karta och kompass i fortsättningen med GPS:en som backup.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.