Router-strul

Vill här dela med mig av mina erfarenheter av att få tre routrar att fungera tillsammans. Allt strul började i och med att jag bestämde mig för att byta ut mina två Linksys WRT54GL (802.11g) routers och två bryggor som jobbade över elnätet mot tre stycken mordernare och snabbare 802.11n routers. Valet föll på TP-Link TL-WR1043ND för att de är snabba, har bra räckvidd, Gb Ethernetportar och relativt lågt pris.
Mina tidigare Linksys routers hade jag kört Tomato firmware i, något som såg snyggt ut, och fungerade väl. Tyvärr lyckades jag inte hitta någon router som byggde på 802.11n standarden som kunde köra Tomato, så valet föll på TP-Link.
De skulle ha inbyggt stöd för WDS, dvs ett sätt att koppla ihop alla routers till ett gemensamt nät. De skulle dessutom gå att ladda in andra firmwares i, t ex DD-WRT.
När jag väl fick hem TP-Link så visade det sig att de innehöll en gammal firmware utan stöd för WDS, så det första jag fick göra var att uppgradera till en senare version. Nu bar det sig inte bättre än att jag med denna manöver lyckades döda en router helt (”brick it”). Efter samtal med leverantören så fick jag den utbytt.
Nåväl, nu började jobbet med att försöka förstå WDS. Det visade sig att instruktionerna var bristfälliga. Det är bara routrarna i arbetsrummet och i källaren som skall ansluta mot routern i hallen, inte tvärtom. Hursomhelst fungerade det hela hyfsat, men jag hade en känsla av att det kunde bli snabbare utan WDS (eftersom den standarden halverar länk-kapaciteten), så jag bestämde mig för att prova DD-WRT firmware. Att hitta en firmware som fungerade med mina routers var inga problem. Och det var bara att peka på filen i TP-Link firmware’s användargränssnitt och säga ”upgrade”.
I DD-WRT finns en möjlighet att köra s k ”wireless bridge mode”, vilket är precis vad jag vill, dvs att brygga Ethernet-segmenten i källaren och arbetsrummet via en trådlös länk via routern i hallen. MEN jag fick det aldrig att fungera stabilt i mer än 1 dygn hur jag än gjorde inställningarna. Vid något tillfälle provade jag att använda inställningen ”g och n men inte b” för det trådlösa nätverket och det fungerade mycket sämre än ”b, g och n” dvs ”mixed”.
Efter lite efterforskningar visade det sig att ”wireless bridge mode” fungerar dåligt på alla routers som har Aetheros chipset, vilket mina har. Det fungerar bara bra på de som har chipset från Broadcom. Så vad göra nu? Jo, jag går tillbaks till TP-Link firmware för att komma vidare och prova med OpenWRT. Då visar det sig att man INTE kan ta standardfilen med firmware från TP-Link och peka på den i DD-WRT’s användargränssnitt, utan man behöver en patchad variant. Den hittade jag på DD-WRT’s användarforum.
Väl tillbaks till TP-LINK så pekade jag på en Firmware från OpenWRT och begärde uppdatering. Det gick bra, men sedan började strulet. OpenWRT levereras UTAN drivrutiner för wirless, dvs routern kan bara användas om den är kopplad med Ethernet till Internet. Vilket routern i arbetsrummet naturligtvis INTE är, eftersom den skall anslutas VIA routern i hallen. Pust och stön, hur kan man göra på det viset? Och inte var det bara att lägga dessa drivrutiner på en USB-sticka och ladda från den, eftersom OpenWRT levereras UTAN drivrutiner för USB också. ”Bunt ihop och slå ihjäl” tänkte jag och ville gå tillbaks till TP-Link firmeware igen. Då visar det sig att det inte går från OpenWRT! Inte ens med den patchade varianten. Men det går att gå till DD-WRT och därifrån tillbaks (med den patchade varianten) till TP-Link. Så nu kör jag TP-Link och WDS i alla fall. Och det är åtminstone väldigt stabilt. Borta bra men hemma bäst!

Addes och Bellas lilla kattunge



1000000313.JPG, originally uploaded by H-G.

För några veckor sedan skaffade Adde och Bella en kattunge. Här är en av mina första bilder på henne. Visst är hon söt?