Om att vintercampa med husbilen

Husbil i vinternattJust nu befinner vi oss på Mellsta camping i Borlänge, en bit ifrån Romme Alpin där vi åker skidor om dagarna. Vi har tagit oss hit med husbil och vanlig bil. Husbilen för att bo i, och den vanliga bilen för att enkelt kunna ta oss de 14 kilometrarna från campingen till backen. När man campar på vintern är det litet speciellt, jämfört med sommarcamping. Dels är det så att säga inte läge att fälla ut markisen, ta fram bord och stolar och sitta och lata sig med en drink i solen. Och man kan inte välja huruvida man skall ställa sig på en camping eller om man skall fri-campa (t ex på en ställplats längs med en motorväg). För man är helt beroende av att ha tillgång till ström (läs 230V). På sommaren duger det  med solljus för att ladda batteriet, men på vintern är solen för svag för att göra någon egentlig nytta. Och utan ström får man inget ljus, ingen ström till vattenpumpen, och framför allt ingen ström till den fläkt som pumpar ut värmen i bodelen. Och utan värme skulle vi nu sitta i en bil som höll minus 10 grader. Brrr. Istället har vi just nu plus 22 grader inomhus.

Vintern ställer till det på andra sätt också… När vatten fryser till is, så ökar det i volym, vilket leder till mer eller mindre olustiga fenomen. Just nu har vi t ex en läcka i badrummet. Martha upptäckte att det var en massa vatten i pack-utrymmet, och efter litet detektivjobb kunde vi konstatera att grundproblemet var vattenslangarnas infästning i kranen vid handfatet i badrummet. Vi har ställt en burk där som fångar dropparna innan de gör mer skada. Vi får fixa problemet när vi kommer hem. Tills vidare har vi stängt av vattenpumpen och sätter bara på den när det är absolut nödvändigt.

Annars är det rätt så mysigt att umgås hela familjen på så här liten yta. Det tycker katten Isis också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.