Pandemin, 1 år senare

Det har nu gått litet över ett år sedan WHO deklarerade att vi hade en Pandemi, dvs en världsomspännande epedemi, och knappt ett år sedan jag skrev förra inlägget. Så låt oss summera vad läget är just nu:

Martha kan ha haft Covid-19, åtminstone tror hennes läkare det, trots att antikroppstestet inte tyder på det. Anledningen är att hon har symptom som trötthet, huvudvärk och koncentrationssvårigheter som tyder på det som har kommit att kallas ”Long Covid”, dvs symptom på Covid-19 som sitter i kroppen långt efter att själva viruset lämnat systemet. Martha jobbar för närvarande halvtid och har gjort så det senaste halvåret (ungefär). Det är oklart om och i så fall när hon kan gå upp till fulltid igen.

Virus har en tendens att mutera. Det gör alla virus, men det är först med SARS-COV2 som det blivit tydligt för var och en. Den första mutationen vi hörde talas om påträffades först i England och kalls ”den Brittiska mutationen”. Den verkar vara mer smittsam än den ursprungliga och verkar också göra att fler yngre individer kräver sjukhusvård. Huruvida den också är mer dödlig kan ingen svara på just nu. Klart är att den Brittiska varianten nu totalt dominerar i Sverige. (För att få reda på vilken variant en viss patient har, måste s k sekvensiering av virusets arvsmassa göras, och detta är en procedur som bara ett fåtal labb i Sverige klarar av. Därför sekvensieras endast en bråkdel av alla provsvar).

Andra mutationer som florerar – men ännu så länge i mindre omfattning i Sverige – är den Sydafrikanska och den Brasilianska.

Vi talar nu om att vi går in en ”tredje våg”, dvs att smittspridningen ökar markant igen för tredje gången.

Under tiden som allt detta händer pågår också vaccination. För tillfället har alla de äldre som bor på äldreboenden eller har hemtjänst vaccinerats. Nu pågår allmän vaccination i åldersordning, så att de äldsta får vaccin först. Jag tror att vi i Östergötland just nu vaccinerar 70-åringar och uppåt. Det borde betyda att det blir min tur om kanske en månad. Det finns just nu vaccin från tre tillverkare i Sverige: Pfizer/Biontech, Moderna och Astra Zeneca. De två förstnämnda är s k RNA-vaccin (en helt ny typ av vaccin) som kräver en obruten kylkedja, i Pfizer/Biontechs fall krävs en temperatur på under 70 minus-grader. Astra Zeneca är av en annan typ och kräver inte frystemperaturer. Just Astra Zeneca har varit ett ständigt samtalsämne de senaste månaderna. För det första så hade man inte testat vaccinet på personer över 65 år, och då beslöt myndigheterna i Sverige att det inte fick ges till personer över 65 år. Andra länder tog andra beslut, och när det nu finns resultat från många miljoner vaccinationer visar det sig att a) Vaccinet ger en utmärkt effekt på personer över 65, och b) Det finns indikationer på att yngre personer fått blodpropp vilket har gjort att i Sverige råder nu den omvända regeln: Vaccinet får bara ges till personer över 65. Dessutom har Astra Zeneca inte kunnat leverera så mycket vaccin till EU som man lovat. Däremot visar det sig att man har exporterat miljontals doser till andra länder från EU, däribland Storbritannien, trots att man alltså inte kan leverera tillräckligt inom EU. Detta gör att Astra Zeneca inte är särskilt poppis just nu, och EU har tagit beslut om att tillfälligt förbjuda export av Astras vaccin tills dess att man fått de utlovade doserna.

Livet i övrigt då? Tja, man måste hålla avstånd, tvätta händerna ofta, och allt i form av nöjen är i princip inställt. Restauranter får inte servera alkohol efter klockan 20.00, alla affärer och köpcenter har ett visst maxantal kunder som får vistas i butiken baserat på butiksytan (med ett absolut maxantal på 500), och alla som kan jobbar hemifrån, däribland Martha. Men inte jag, då jag fortfarande till största delen jobbar i ett hemligt projekt och då inte kan göra något utanför Saabs lokaler. Sa-Ja Taekwon-Do har fått nya riktlinjer om vilken träning som är möjlig, så just nu är vi begränsade till max 10 som tränar samtidigt. Vuxna får bara träna sånt där inte närkontakt förekommer. Det betyder att vi i praktiken bara kör grundteknik, tullar och fys. Barnen har det litet friare. Hur länge det kommer att hålla på så här beror i princip på en enda sak: Hur snabbt vi får vaccin. Just nu ser det ganska mörkt ut på den fronten. Det finns en plan från Sveriges över-optimistiska vaccin-samordnare som säger att alla skall vara vaccinerade till midsommar, men det är det få som tror på. Vi får nog ställa in oss på att det blir någon gång i höst istället. Först då kan livet återgå till någon slags normalitet, även om resandet till en börja med får hålla sig till närområdet. Stora delar av världen ligger långt efter Sverige och EU. Sämst är det väl i Afrika och i andra fattiga länder. Bäst är det i Israel där snart alla är vaccinerade. Det går bra även i Storbritannien och i USA som har lyckats vaccinera en större del av sin befolkning än EU.

Vi ställer in oss på att få spendera semestern i Sverige även i år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.