Pandemin, 2 år senare

Så visar kalendern 24 mars, 2022.

Det är nu 2 år sedan pandemin startade, och först nu har saker och ting gått tillbaka till någon slags normalitet. Innan detta hände, så grasserade en ny mutation av viruset som fick beteckningen ”Omikron” efter bokstaven i det grekiska alfabetet. Omikron var ännu mer smittsam än de två föregående varianterna, men tack och lov även mindre dödlig. Detta, i kombination med att alla vuxna nu har fått inte mindre än tre doser vaccin gör att vi kan återgå till ett normalt liv. Alla restriktioner är nu borttagna. Det betyder inte att viruset är borta, men det gör inte så mycket skada länger, utom för dem som av ett eller annat skäl inte har vaccinerat sig. Det är ca 20% av befolkningen. De flesta av dessa bor i s k utsatta områden och tror att det är farligt att vaccinera sig.

För Marthas del har livet inte riktigt återgått till livet som det såg ut pre-Covid. Just nu jobbar hon 75% och får göra så fram till årsskiftet. Hon orkar inte mer, helt enkelt, tack vare sin post-Covid. Själv är jag osäker på om jag har haft en släng av Covid eller inte. OM jag har haft det har det varit mycket lindrigt. Min arbetskamrat Per, vars familj fick Covid och var däckade någon vecka fick också Covid, men hade inga symptom alls! Så olika kan det vara i den här sjukdomen att somliga inte märker av den och andra dör av den. Märkligt!

Just nu har folk i stor utsträckning slutat att tänka på Covid. Dels för att restriktionerna är borta, men också för att vi har något annat, mycket mer skrämmande, att tänka på: Ryssland har nämligen startat krig mot Ukraina. Just nu har kriget hållit på i en månad. Det går tydligen sämre för ryssarna än vad Putin hade räknat med. Och istället för ett splittrat EU och ett splittrat NATO har han fått precis motsatsen. Han har hela väst-världen enad emot sig. Det enda västvärlden inte vill göra är att själva skicka soldater till Ukraina. I övrigt skickar vi både krigsmateriel och humanitärt bistånd. Flyktingströmmarna från Ukraina är enorma. Det uppskattas just nu att 25% av befolkningen (ca 10 miljoner) är på flykt. De flesta av dem finns i andra delar av Ukraina och i grannländerna (t ex Polen) men det har också kommit många till Sverige. Vi får se vad det här tar vägen, men Europa visar väldigt stor lojalitet mot Ukrainarna. Till och med SD, som ju är emot invandring i största allmänhet, har svängt och välkomnar just flyktingarna från Ukraina.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.