Geocaching

Vad är Geocaching?

Geocaching är en sport som utövas av massor av människor i över 200 länder världen över. Gemensamt för dem är att de gillar att vara ute i naturen, utmaningar och att de har en GPS mottagare. En GPS mottagare är en pryl som talar om var på jorden du befinner dig.

Geocaching är en slags “skattjakt” där du använder din GPS. Andra Geocachare har lagt ut “skatter” (kallas caches på engelska eller “gömmor” på svenska) som du sedan letar upp. När du hittat den kanske du tar en av småprylarna i den och lägger dit något annat istället. Samtidigt loggar du ditt besök genom att skriva några rader i loggboken som finns i gömman och senare även på internet.

Förutom dessa “traditionella gömmor” finns special-gömmor som t ex web-caches, mystery-caches, multi-caches och event caches; den senare är helt enkelt ett annat namn för en träff där geocachare från trakten träffas och har trevligt tillsammans.

Läs även vad Wikipedia har att skriva i ämnet.

Jag har översatt en introduktionsfolder om Geocaching till svenska. Den finns här.

Sajter om Geocaching

Den huvudsakliga sajten för sporten, där man registrerar sig, hittar koordinaterna till gömmorna och loggar sina fynd är geocaching.com

Om du vill kolla vilka gömmor jag har hittat mm så är mitt id på geocaching.com hgpuke.

Det finns även en svensk sajt: geocaching.se

Utrustning och programvara

Vill du köpa en GPS så rekommenderar jag Garmin. Den modell jag använder heter GPSMap 60CSx.

För att hålla reda på alla mina fynd, ladda över koordinater i min GPS på ett bekvämt sätt mm så kör jag programmet GSAK (Geocaching Swiss Army Knife) på min Mac (i en virtuell maskin under VMWare Fusion som kör Windows, eftersom GSAK bara finns för Windows).

För att enkelt kunna ta med mig all information om gömmorna ut i fält, kör jag programmet gpx sonar i min handdator (som har PocketPC som operativ).

Senaste nytt! Det verkar som om man kan klara sig helt och hållet med handdatorn. Med hjälp av programmet G7ToCE kan man nämligen ladda över koordinater från handdatorn till GPS mottagaren. Har dock inte hunnit prova det ännu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.